top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıEsra Türkan Öcal

Hafif ama Hayati- Liderliğin H’si


Organik Kimya’nın yani, yaşam kimyasının temelde 4 elementi bulunduğu kabul edilmekte…


C (Karbon), H (Hidrojen), O (Oksijen), N (Azot)


Bence liderliğin de 4 temel elementi var…


Daha önceki bir yazımda liderliğin Karbon’ u için “ öz farkındalık ” demiştim…



İşin DNA'sında C var, olmazsa olmaz demiştik…


Şimdi sıra H’de


Biliyor musunuz Hidrojen, evrendeki en hafif elementtir; atom numarası 1’dir ve sadece bir proton ile bir elektrondan oluşur. Ancak bu sadelik, hidrojenin diğer elementlerle kurduğu güçlü bağlar sayesinde inanılmaz bir etki yaratır.


Tıpkı iletişim gibi!


Hidrojen kimyasal olarak son derece aktif bir elementtir, kolayca diğer elementlerle reaksiyona girer. En yaygın bileşiklerini Hidrojen bağı dediğimiz özel bir bağ ile yapar. Hidrojen bağları, Hidrojen atomu ile başka bir moleküldeki elektronegatif bir atom (genellikle oksijen, azot veya flor) arasında kurulan zayıf bir elektrostatik çekim kuvvetidir. Hidrojen bağları, suyun kimyasal yapısında hayati bir öneme sahiptir. Bu bağlar, kovalent bağlardan daha zayıf olsa da, bir araya geldiklerinde muazzam bir dayanıklılık sağlarlar. Su molekülleri (H₂O), hidrojen bağları sayesinde bir arada tutulur; bu olaya kohezyon denir. Liderlikte ise kohezyon, ekibi bir arada tutma gücünü temsil eder. Güçlü bir iletişim ağı oluşturan liderler, hidrojen bağları gibi görünmez ama güçlü bağlar kurar. Bu bağlar, ekip içinde güven ve bağlılık duygusunu besler. Kohezyonun yüksek olduğu bir ekip, kriz anlarında bile bir arada kalabilir ve liderin rehberliğinde çözümler üretir, uzun vadeli başarı sağlar.


Hidrojen bağlarının suyun kimyasal özelliklerine kazandırdığı en önemli özelliklerden bir diğeri de, esneklik ve dayanıklılıktır. Hidrojen bağları suyun yüzey gerilimini artırarak, suyun bir yüzeyde esnek bir şekilde dağılmasını sağlar. İletişim de bu yüzey gerilimi gibi, liderin çevresiyle kurduğu etkileşimlerin dayanıklılığını artırır. İyi bir lider, suyun akışkan yapısı gibi, her duruma adapte olabilen ve hem bire bir hem de topluluk içinde güçlü iletişim kurabilen bir yapıya sahip olmalıdır.


Sanılanın aksine bir liderin iletişimi, sadece bilgi aktarımı ve iyi dinlemek değildir; duygusal zeka iletişim sürecinin en önemli parçasıdır.


İyi bir liderin aklının kalbi, kalbinin ise aklı olmalıdır.


Ne demek istiyorum?


Lider aklının kalbi ile ekip üyelerinin hislerini doğru okuduğunda ve onlara duyarlılık gösterdiğinde, tıpkı hidrojen bağlarının su moleküllerini bir arada tuttuğu gibi, iletişimiyle kohezyon oluşturup ekibi bir arada tutar.


Ancak, sadece bu yetmez; kalbin aklı da devreye girmelidir. Liderin, stratejik kararlar alması, duyguları akılcı bir şekilde yönetmesi gerekir. Tıpkı hidrojen bağlarının su molekülleri arasında sürekli bir denge ve yüzey gerilimi sağlaması gibi, lider de ekibi içindeki ve dışındaki dengeleri güçlü iletişimiyle korur ve gerektiğinde doğru adımları atar.


Kısacası liderlikte iletişim “Hidrojen” gibidir, çok hafif görünür ama hayati önem taşır!




Görsel : Ezgi Lara Soyak

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page